Ambulance Garage House by Doepel Strijkers Rotterdam, Netherlands

Posted 778 days ago by

Ambulance Garage House Netherlands 1
Dutch Architects Doepel Strijkers have been praised a multitude of times for their work on a Rotterdam home created around a “secret” park site in the Netherlands. Not only is the house surrounded by lush trees and greenery but the home itself is an old repurposed ambulance garage, with a “dugout” style kitchen and a great inclusion of color and clean lines.

The house is in the central part of Rotterdam and borders on a secluded park. Replacing the rear wall with a large glass window creates a direct relationship to it; giving a feel of a giant garage door throwback to the building’s original usage.

The dugout style kitchen in the middle of the building generates height for a second level. Custom-made cupboard, kitchen and stairs finished in bright orange polyurethane, link the dugout to the entrance hall on the street side and the living room on the park side. A polycarbonate lightbox with integrated LED lights houses the bedrooms and spans the space above the living-kitchen.

The suspended light box functions as a focal point in the movement from the front of the house to the garden. As one moves under the box, views of the park emerge, creating a sequential build up of spaces culminating in the breathtaking view of this green oasis.

Check out the video slideshow narrated in Dutch as well.

Leave a Comment